Al zeg ik het zelf...
Geplaatst op 19 augustus 2020 door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl)
Als het nu al memorabele jaar 2020 eindigt bereik ik de memorabele leeftijd van 65 jaar. Ik behoor dus tot de leeftijdsgroep die allerlei nieuwe (meestal technologische) ontwikkelingen niet meteen adopteert, maar eerst eens even rustig bekijkt of we er wat mee kunnen. “Onder MS-DOS kon dat wel” was jaren lang een gevleugelde uitdrukking waarmee ik automatiseerders bij 2Xplain tot wanhoop kon drijven. Of aan het lachen kon maken; het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt.
Dat betekent niet dat ik altijd aan de rem heb gehangen, althans, al zeg ik het zelf. Als uitgever van het toenmalige vakblad Aanspraak en het Handboek Salarisadministratie waren we de eerste met een digitaal supplement; bij 2Xplain liepen we vooraan met de e-mailnieuwsbrief, de webinars en het volledig overstappen van een gedrukt naar een digitaal magazine. Maar wat betreft de opleidingen hebben we eigenlijk altijd vastgehouden aan de klassikale lesvorm. Niet dat we de mogelijkheden om online te gaan niet in huis hadden, maar vooral omdat we de interactie tijdens zo'n klassikale cursus tussen docent en deelnemers en tussen deelnemers onderling een belangrijke toegevoegde waarde vonden hebben. En misschien ook wel een beetje omdat een lesdag op die manier ook een dagje ontsnappen aan de dagelijkse routine is.
De vraag of we de opleidingen niet ook (mede) online moesten gaan organiseren kwam regelmatig aan de orde en binnen de vakopleidingen PDL en VPS deden online meetings al hun intrede. Met de virusuitbraak en de daarop volgende verboden op bijeenkomsten was er echter in één klap geen sprake meer van een vraag. In ons dynamische vakgebied verandert voortdurend van alles en (bij)scholing is daardoor geen luxe, maar pure noodzaak. Snel overschaken naar online was onvermijdelijk en de vraag die restte was hoe we de lessen zo efficiënt mogelijk konden verzorgen.
Het makkelijkste zou natuurlijk zijn om de docent voor de camera te zetten en daar hetzelfde verhaal als tijdens de studiedag af te laten draaien. Nou heeft 2Xplain nooit voor de makkelijkste weg gekozen, maar altijd gekeken hoe de informatie-overdracht het beste kan. Met andere woorden, hoe de deelnemers er het meeste van opsteken én er het meeste van blijft hangen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het idee om de lesdag op te knippen in 3 blokken van elk 2 uur. Ik ben niet de bedenker van dat idee, dus ik durf het zonder schroom een briljant idee te noemen. 2 uur is net lang genoeg om ook online bij de les te blijven.
Het informele contact tijdens klassikale lessen valt online nooit helemaal te evenaren, maar inmiddels komen we met de techniek al een aardig eind. Het is even wennen voor zowel docenten als deelnemers en het vergt “etherdiscipline”. De eerste ervaringen met wat we de online classroom zijn gaan noemen zijn zeer positief. In een enquête gaf 80% van de respondenten aan weer voor deze lesvorm te zullen kiezen. Degenen die twijfelen misten zoals verwacht vooral de informele aspecten van de klassikale bijeenkomsten, het contact tijdens lunch en koffie.
Natuurlijk is 2Xplain ook naar de kostenkant gaan kijken. De webinarsoftware moest opgeschaald worden en er moet een moderator zijn die tijdens de lessen de techniek in de gaten houdt. Aan de andere kant vallen locatie en cateringkosten weg. Zo blijft er aan het eind een lager kostenplaatje over en 2Xplain zou 2Xplain niet zijn als dat voordeeltje niet met de cursisten gedeeld zou worden.
Voor salarisadministrateurs is de keuze aan online cursussen inmiddels al bijna net zo groot als die aan traditionele lesvormen. De invulling van de online cursussen verschilt echter nog al. Er zijn opleiders die hun cursussen 1 op 1 overgezet hebben naar een hele dag online, er zijn opleiders die een hele klassikale cursusdag omgezet hebben naar een halve online-dag en er zullen ongetwijfeld nog wel andere variaties zijn. Maar met het opknippen in kortere lesblokken én het verlagen van de cursusprijs is 2Xplain wel erg goed bezig. Al zeg ik het zelf.
Praat mee op of volg ons via of