Belastinginspecteur op teenslippers
In zwembroek op belasting-controlebezoek
Geplaatst op 11 mei 2017 door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl)
“Griekse belastinginspecteurs gaan undercover als toerist” kopte het dagblad Trouw vandaag. Net als onze eigen fiscus heeft ook de Griekse belastingdienst te maken met creatieve klanten. En net als bij ons zal daarin ongetwijfeld een rol spelen dat niemand vrijwillig klant geworden is.
Ik krijg bij dat soort berichten altijd meteen plaatjes in mijn hoofd. Ik zie dan de inspecteur die hier op bezoek geweest is voor me in zwembroek, met teenslippers, liggend op een strandbedje en lurkend aan een cocktail met een parasolletje. Uiteraard een alcoholvrije, want van achter de zonnebrilglazen wordt het doen en laten in de strandtent waar hij ligt nauwlettend in de gaten gehouden. Worden alle consumpties aangeslagen op de kassa? Krijgt hij wel een bonnetje? Hoeveel werknemers lopen hier eigenlijk rond, en klopt dat wel met de loonaangifte?
Voordat de Nederlandse belastingmedewerkers die onlangs gebruik hebben gemaakt van de royale vertrekregeling spijt krijgen: wees gerust, Nederland is geen Griekenland. Het hierboven geschetste plaatje is geweldig als je in Elafonisos of Chersonissos mag “werken”, maar in Zandvoort of Scheveningen kunnen de zomers heel wat minder aantrekkelijk zijn.
Daarnaast is het maar de vraag of de opsporingsmethode binnen onze wetgeving door de beugel kan. Onlangs heeft de Hoge Raad bepaald dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van camerabeelden van zogeheten ANPR-camera's. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, ofwel automatische nummerplaatherkenning. Het verbaast me altijd dat mensen die doelbewust de wet overtreden het lef hebben om de boete aan te vechten, niet omdat ze de wet niet zouden hebben overtreden, maar omdat dat via een niet-toegestane methode aan het licht gekomen is. Beschaamd in een hoekje gaan zitten zou beter passen. Maar goed, dat valt buiten het bestek van deze blog, en vanuit juridisch oogpunt is het goed dat de speelruimte van controlerende instanties wettelijk is begrensd. De undercover-controleur uit de strandtent zou dus hoogst waarschijnlijk ook voor de Hoge Raad eindigen, hoewel vermoedelijk dan niet meer in zwembroek en op teenslippers.
Griekenland worstelt al langer met de vraag hoe er meer belasting kan worden binnengehaald. De kleurrijke ex-minister van Financiën, Varoufakis, stelde in 2015 het omgekeerde van het huidige idee voor: rust toeristen uit met camera's en microfoons, waarvan de opnamen ter beschikking komen van de Belastingdienst. Hij zag daar geen juridische belemmeringen voor, maar van het plan is nooit meer wat vernomen.
Intussen zoekt ook onze Belastingdienst naar creatieve én juridisch houdbare methodes om de controle op bijvoorbeeld het privégebruik van de zakenauto te verbeteren. Persoonlijk gaan controleren op de parkeerterreinen van de Efteling is lastig geworden nu er zo veel medewerkers zijn afgevloeid. En of de vertrokken medewerkers die klus zo aantrekkelijk vinden dat ze er voor terugkeren? Ik waag het te betwijfelen. Die zitten liever in Elafonisos of Chersonissos.
Praat mee op of volg ons via of