Geen gratis koffie meer op het werk?

Geen gratis koffie meer op het werk?

Geplaatst op 23 april 2014, door Frans la Poutré

"Het is toch te gek voor woorden; straks moeten we voor de koffie op het werk gaan betalen!" De nieuwsberichten die dagelijks in 2Xplain PRO te zien zijn staan standaard op de voorpagina van het systeem waar we hier mee werken en het bericht dat de koffie op het werk niet langer gratis zou zijn was bovenaan beland. Door die samenloop begon mijn eerste werkdag na het zonnige paasweekend met een opmerking van een gewaardeerde, maar thans even ietwat geïrriteerde collega.

Fiscaal contra arbeidsrecht

We zijn dan wel dé specialist op het gebied van informatievoorziening aan de HR- en salarisprofessional, maar dat betekent niet dat iedereen hier op kantoor alle ins en outs kent. Ik was zelf vooral enigszins beteuterd omdat ik het nieuws gemist had, terwijl ik dat soort berichten normaal gesproken toch als een van de eersten verneem. Als vanzelfsprekend nam ik aan dat er in Den Haag wel weer een bezuiniging bedacht zou zijn. Er zijn immers geen grenzen meer aan de creativiteit op het Binnenhof, dus kijk ik niet meer op van welk onzinnig plan dan ook, zelfs niet van het belasten van koffie op het werk.

Om te beginnen moest ik natuurlijk de stemming op kantoor weer op zien te vijzelen. Dus legde ik uit dat de overheid nooit kan opleggen dat een werkgever geen gratis koffie mag verstrekken. Een werkgever mag verstrekken wat hij wil; de overheid bepaalt slechts of daar vervolgens belasting over geheven wordt. Als het verstrekken van koffie niet langer vrijgesteld is, maar de werkgever schenkt zijn bakkies troost toch gratis, dan wordt het alleen wat duurder voor hem. Als iets fiscaal wijzigt heeft dat immers niet automatisch gevolgen voor de arbeidsrechtelijke afspraken, zoals we bij de perikelen rond de WKR momenteel merken. Ik kon mijn collega's er gelukkig van overtuigen dat ze nog geen thermosfles hoeven aan te schaffen.

George Clooney

Inmiddels was ik natuurlijk wel nieuwsgierig geworden naar het bericht over het verdwijnen van die gratis koffievoorziening. Het bleek te staan in De Telegraaf en bij het doorlezen was al meteen duidelijk dat het helemaal niet ging om een fiscaal beleidsvoornemen, maar om een persbericht van een koffieleverancier. Die had de kop boven het bericht zo slim gekozen dat zelfs onze nieuwsbriefredacteur er even door op het verkeerde been gezet was. De betreffende leverancier wil graag zijn dure automaten en koffie aan werkgevers slijten en betoogt daarom dat werknemers best bereid zullen zijn om te betalen voor koffie, als ze daarmee betere kwaliteit krijgen.

Ik geloof daar persoonlijk niet zo in. Koffie heeft wat dat betreft net zo'n status als het weer: we klagen er steeds over maar nemen het zoals het is. Ik lijk in een aantal opzichten niet op George Clooney, zoals mijn vrouw (die volgens mij echt een goede neus heeft voor aantrekkelijke mannen) meteen zal beamen. Naast bekendheid en inkomen is mijn koffievoorkeur een van die aspecten. Vertel het maar niet verder, maar ik hou van het gemak van Nescafé, vind de smaak daarvan prima en ben er van overtuigd dat zolang ik het er niet bij zeg, mijn gasten niet weten dat ze oploskoffie drinken. Ik ga dus niet betalen voor koffie uit een duur cupje.

Wildgroei

Heeft dit nou allemaal nog iets met HR- en salarisadministratie te maken? Niet echt, zolang u tenminste niet de koffievoorziening als belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde wilt presenteren. Maar het geeft wel aan hoe belangrijk een goede informatiebron is. Niet alleen politici strooien kwistig met proefballonnetjes en oneliners waarmee ze de publiciteit proberen te halen; ook bedrijven weten dat een geplaatst nieuwsbericht meer zoden aan de dijk zet dan een advertentie, zelfs al zet je George Clooney daar bij in. Die wildgroei aan "nieuws" maakt het steeds lastiger om koren en kaf te scheiden.

Uw werkgever zal ongetwijfeld uw koffie-op-het-werk blijven betalen. Als ik voor het gemak even uitga van 1 à 2 kwartjes per kop (inclusief energiekosten en aanschaf en onderhoud van apparatuur is dat een zuinige inschatting) en 4 kopjes per dag kost dat zo'n € 200 per werknemer per jaar. Als ik daar de prijs van een online kennisbank met gecontroleerde en geredigeerde vakinformatie naast zet, bijvoorbeeld 2Xplain PRO, dan heeft u voor minder dan de koffievoorziening voor 2 werknemers altijd uw vakinformatie actueel. Weliswaar met mij of Jos van Weert in plaats van met George Clooney. Maar daardoor betaalt u ook niet meer dan nodig is.

Naar alle blogs

 

Docnr: 72193