Het einde van de PDL'er?
Het einde van de PDL'er?
Geplaatst op 14 november 2013, door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl)
"De salarisadministrateur op het niveau tot en met MBO verdwijnt. Alleen voor degenen daarboven is nog plaats."
Deze op het eerste oor nogal ongenuanceerde stelling klonk eergisteren uit de mond van een van de deelnemers aan een bijeenkomst waar we de ontwikkelingen in het vak bespreken en bekijken hoe daar met vakinformatie en opleidingen op kan worden ingespeeld.
Is het toekomstmuziek? Of bangmakerij? Helaas niet. Het is nu al aan het gebeuren. Degene die dit zo stellig durfde te beweren werkt bij een bedrijf dat de meer routinematige werkzaamheden, het productiewerk zal ik het maar noemen, al in het buitenland laat doen. Niet omdat ze het daar beter kunnen, maar simpelweg omdat de lonen daar lager zijn. En omdat er genoeg Nederlanders blijken te zijn die voor dat lagere loon best op een leuke plek in het buitenland willen gaan wonen en werken.
Inmiddels hebben we op verzoek al een traject ontwikkeld om mensen ter plaatse op te leiden. Helaas gaat het niet alleen maar om zonnige oorden met palmbomen en witte stranden, maar dat is een ander verhaal, dat buiten het bestek van de PayRollBlog valt.
Ik draai inmiddels al bijna 25 jaar mee in dit vakgebied en heb de handmatige loonberekening en loonstaat nog meegemaakt. De computer was nog geen gemeengoed, maar wel flink in opmars, en het einde van ons vakgebied werd alom voorspeld. Dat einde is (nog) niet gekomen, terwijl het werk waarmee een salarisadministrateur zich 25 jaar geleden grotendeels bezig hield niet meer bestaat. De beroepsgroep is zich massaal gaan bijscholen. Het eerste vakblad verscheen in 1989, het eerste congres in 1990, het eerste vakdiploma (het Praktijkdiploma Salarisadministratie) in 1991. Een jaar later ging dit diploma op in het nog altijd bekende PDL. De diplomalijn loopt intussen door tot op HBO-niveau en met de Nirpa-registers heeft de noodzaak van up-to-date blijven handen en voeten gekregen.
Terug naar de vraag bovenaan deze blog. Verdwijnt de PDL'er? Het definitieve antwoord op die vraag kan ik pas over een aantal jaren geven. Maar ik durf het nu wel aan om te beweren dat voor een groot deel van de PDL'ers het antwoord "ja!" zal zijn. Begin jaren '90 was scholing middels PDL het antwoord op de overname van het rekenwerk door de computer. Nu staan we voor de volgende uitdaging en wederom is er maar één reactie mogelijk: scholing. Heeft u PDL? Ga door met VPS. Heeft u VPS? Doe dan VPS4 en CBC. Of pak alles in één keer en stoom met de Associate Degree door naar HBO-niveau. En zorg dat u continu bij leert, niet alleen op het veilige vakinhoudelijke gebied. Stap over die drempel en werk aan uw persoonlijke vaardigheden.
Ons vak staat aan de vooravond van een grote verandering. Zorg dat u mee kunt komen. Als eind januari het jaarwerk achter de rug is, leun dan niet achterover maar ga werken aan vaardigheden, kennis en nog meer vaardigheden. Begin nu al met het bepalen van uw persoonlijke traject. Ik kan het belang daarvan niet voldoende benadrukken: blijf (bij)leren. Het liefst natuurlijk bij 2Xplain (ook de opleidingenmarkt kan wel een boost gebruiken :-)), maar als u genoeg heeft van mijn belerende woorden kan het natuurlijk ook bij ABC Mensenwerk, Arcus College, Arsu, Balans, DOC, E.S.T., Edunoord, Markus Verbeek, SDO, De Groot, IPD, LOI, Loonconsult, Manager-up-to-date, NCOI, NIFA, WijBegeleiden, QuoRatio, Rendement, Richter, SALAR, Van Stijn, VGM of een van de vele andere opleiders die ik zo gauw niet kan bedenken.
Wat het ook wordt, doe in ieder geval iets!