Terugkijken

Terugkijken…

Geplaatst op 15 december 2016 door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl)

…op het afgelopen jaar…

We zitten in de maand van het terugkijken en van “de lijstjes”. Raar eigenlijk, dat we daar tegenwoordig al zo’n beetje heel december voor reserveren. We zijn net op de helft van de laatste maand en weten nu al wat de beste film, de beste smartphone, het beste ziekenhuis en nog veel meer bestes van 2016 zijn. Wie iets goeds wil maken moet dat niet in december doen, want in de laatste maand van het jaar kan je nooit meer de beste worden.

Zo is gisterenavond (ik schrijf dit op de 15e) de beste opleider van 2016 bekendgemaakt. Hoewel we met een gemiddelde beoordeling van 8,7 beter scoren dan de winnaars in de veel categorieën, komt 2Xplain niet in de eindrangschikking voor. En dat komt dan mede doordat de populaire actualiteitendagen niet meetellen omdat deze plaatsvinden als de verkiezing al achter de rug is. De lijstjes zijn, kortom, leuk voor de publiciteit, maar je kunt er niet blind op varen.

Ondanks mijn relativerende inleiding durf ik het toch aan om nu al met u terug te kijken. Voor wat betreft de wetgeving is 2016 namelijk al wél voorbij. De Eerste Kamer moet zich nog over het Belastingplan uitspreken, maar hectische toestanden zoals in 2015 zijn dit jaar niet te verwachten. Ik zal geen lijstjes maken van de beste, slechtste, ingewikkeldste of onbegrijpelijkste wetten van het jaar. Wel zijn er twee ontwikkelingen die ik als grote kanshebbers beschouw voor de opvallendste politieke besluiten van het jaar:

1. De Dba-soap, zo mag het toch wel genoemd worden. Ik ga niet herhalen wat ik al geschreven heb (dat kunt u hier allemaal nalezen), maar wil de aankondiging dat er niet gehandhaafd zal worden tot 1 januari 2018 toch graag nomineren. Een nieuwe wet afkondigen, maar die bij voorbaat al niet gaan handhaven; dat is een staatsrechtelijk unicum, dat tot grote onzekerheid leidt. En was gebrek aan (de mogelijkheid tot) handhaving nou niet precies waar er bij de VAR aan schortte?

2. Het lage-inkomensvoordeel, de subsidie die helemaal automatisch gaat, maar helaas niet altijd helemaal goed. Een foute code of het niet meegeven van uren bij het uitbetalen van niet-opgenomen vakantiedagen kan tot te hoge, te lage, of onterechte subsidie leiden. Maar foutloos werken kan ook verkeerd uitpakken. Zo kan het gebeuren dat u voor een minimumloner geen LIV krijgt, omdat de helft van zijn vakantiegeld in het voorgaande jaar is gereserveerd en hij daardoor onder de grens voor toekenning van de subsidie valt.

…en op de afgelopen 26 jaar

26 jaar geleden stapte ik de wondere wereld van de salarisadministratie binnen, en evenals voor velen van u het geval is, was dat min of meer toevallig. PDL bestond nog niet, de loonberekening ging veelal nog handmatig, en salarisadministrateur werd je niet omdat je dat altijd al gewild had, maar omdat je baas zei dat je dat maar moest gaan doen. Sinds die 1e september 1990 heb ik veel regelgeving zien komen en het nodige ook weer zien gaan. De belastingvereenvoudiging van Oort, met die prachtige, onnavolgbare overhevelingstoeslag, de bonus-malus, Pemba, Walvis, WKR en als kers op de appelmoes de hierboven genoemde Dba en LIV.

De informatieverstrekking ontwikkelde zich al even hectisch. Ik werkte voor Aanspraak, het allereerste vakblad voor salarisadministrateurs, organiseerde mede het eerste salariscongres, in november 1990, het Praktijkdiploma Salarisadministratie (later opgegaan in PDL) in 1992, de eerste Vakbeurs Personeels- en salarisadministratie in 1993 en vanaf 1998 PayRoll Magazine en het jaarlijkse 2Xplain-programma van zo’n 30 studiedagen en vaardigheidstrainingen.

Was in 1992 een computerles nog onderdeel van de opleiding, in 2017 keert de handmatige berekening terug in het opleidingsprogramma, want de keerzijde van de automatisering is dat velen geen idee meer hebben hoe de loonberekening eigenlijk in elkaar steekt.

De VAR afgeschaft, de loonberekening terug, en het belastingstelsel weer net zo ingewikkeld als vóór Oort: dat is een mooi moment om afscheid te nemen. Per 1 januari verlaat ik 2Xplain en stopt dus mijn bemoeienis met de organisatie van educatie van salarisadministrateurs. Van afstand (zowel letterlijk als figuurlijk) blijf ik nog wat schrijf- en redactiewerk doen, mijn blogs blijven onregelmatig verschijnen bij 2Xplain en het Forum Salaris, maar op actualiteitendagen en bij webinars zult u mij niet meer tegenkomen.

Een lijstje met de opvallendste politieke besluiten van de afgelopen 26 jaar? Daar begin ik niet aan. Daarvoor is een blog te kort. U heeft een dynamisch vak. Het was me een groot genoegen om het voor u iets makkelijker te proberen te maken.

 

Naar alle blogs

Docnr: 106984