Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Aansprakelijkheid van de werkgever voor schade die de werknemer bij derden veroorzaakt

De werkgever is aansprakelijk voor de schade die de werknemer tijdens het werk toebrengt aan derden. Het gaat hier om een risicoaansprakelijkheid. De werkgever is echter alleen aansprakelijk wanneer hij zeggenschap had over de gedragingen die de schade hebben veroorzaakt.

VoorbeeldVoorbeeld
Een dakdekkersbedrijf vervangt de dakbedekking op het platte dak van een woning. Een dakdekker schat de situatie verkeerd in en veroorzaakt een kleine brand aan het houten dak. De werkgever is aansprakelijk voor de schade die de dakdekker heeft veroorzaakt.

In geval van uitzendwerk is het de opdrachtgever die toezicht uitoefent over de uitzendkracht en dus is de opdrachtgever ook aansprakelijk. Dit wordt nog eens in de Algemene Voorwaarden van de ABU benadrukt. De uitzendonderneming is niet aansprakelijk voor door de uitzendkracht veroorzaakte schade. De opdrachtgever moet de uitzendonderneming vrijwaren van alle mogelijke schadeclaims op dit gebied.

VoorbeeldVoorbeeld
Als een glazenwassersbedrijf een uitzendkracht inleent en deze de opdracht geeft om de ramen van een kantoor te lappen, dan is het glazenwassersbedrijf aansprakelijk als de uitzendkracht met zijn ladder door een ruit heengaat. De uitzendonderneming is niet aansprakelijk.

Ook wanneer de werknemer buiten werktijd schade veroorzaakt bij een derde, kan de werkgever hiervoor aansprakelijk zijn. Van belang hierbij is of er tussen de schadeveroorzakende gedraging en het werknemerschap een functionele samenhang bestaat. Zo oordeelde de Hoge Raad bijvoorbeeld dat de werkgever aansprakelijk was voor de schade die door het roekeloze gedrag van de werknemers was veroorzaakt in een partycentrum tijdens een bedrijfsfeest. De vereiste functionele samenhang werd afgeleid uit de volgende omstandigheden: het ging om een door de werkgever georganiseerd en betaald bedrijfsfeest, de werknemers waren louter aanwezig omdat zij werknemer van het bedrijf waren, de werknemers traden als een zekere eenheid naar buiten, als behorend tot één bedrijf, het bedrijfsfeest was georganiseerd om de saamhorigheid in het bedrijf en de motivatie van de werknemers te vergroten, en de directeur die op het feest aanwezig was, had niets gedaan om de schade te voorkomen. Onder deze omstandigheden is de werkgever aansprakelijk voor de schade, ondanks het feit dat de schade niet tijdens en/of als gevolg van het uitoefenen van de werkzaamheden is ontstaan.

Links in de kennisbank
Externe links
Bedrijfseigen documenten
Overige informatie
/prol/
Docnr: 98298