Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Mag je jubileumuitkering drie jaar later alsnog geven?


Een medewerkster gaat binnenkort uit dienst omdat ze de AOW-leeftijd bereikt. Ze is dan ruim 28 jaar in dienst geweest en heeft ter gelegenheid van haar 25-jarig dienstjubileum nog geen uitkering gehad. Mogen we drie jaar na haar dienstjubileum alsnog een diensttijduitkering geven? Ze is sindsdien wel minder gaan werken en krijgt nu 90% betaald omdat ze al behoorlijk lang ziek is.
Volgens onze arbeidvoorwaarden had ze destijds recht op een half maandsalaris, maar volgens het handboek Loonheffingen is maximaal 1 maandloon vrij. Als we mogen uitkeren is het dan een half maandloon volgens onze arbeidsvoorwaarden of een heel én volgens het maandloon toen of nu? Hopelijk kunnen we haar restant verlofuren benutten om haar uitkering zo hoog mogelijk te maken, eventueel via onze cafetariaregeling. Kun je ons verder helpen?

Jazeker, dat doe ik graag. Het is een interessante vraag die her en der in de salarispraktijk vaker opduikt. Ik zet het even voor je op een rij.

Wanneer uitkeren

Na het voltooien van vijfentwintig of veertig jaar diensttijd bij dezelfde werkgever of een werkgever binnen hetzelfde concern, dan wel na overgang van de onderneming, mag betrokkene wettelijk gezien een diensttijduitkering ontvangen. Als de diensttijduitkering voor vijfentwintig jaar niet is verstrekt is het bij het bereiken van veertig jaar mogelijk de vrijstelling dubbel te benutten. Het belangrijkste is dat de diensttijd volledig is bereikt. Als de uitkering één dag te vroeg wordt betaald, is de vrijstelling niet van toepassing. Maar het is dus geen enkele probleem de uitkering 3 jaar later alsnog te betalen, waarbij dan gewoon de niet eerder benutte vrijstelling geldt.

 

Half of heel maandloon

De maximale wettelijke vrijstelling is één keer het fiscale loon over een maand op het moment dat de diensttijduitkering wordt uitbetaald. Hoe het loon over een maand wordt berekend staat in onderdeel 21-2-1 van het Handboek Loonheffingen. Hierbij mag het loon uit tegenwoordige en vroegere diensttijd worden meegerekend. Uitgaan van het loon op het moment dat het dienstjubileum werd bereikt is wettelijk niet toegestaan. Het gaat over het moment van uitbetaling. Als de medewerker ten tijde van het jubileum een hoger loon had mag je dat natuurlijk best gebruiken voor de berekening van de uitkering, maar niet voor de berekening van de vrijstelling. Een gedeelte van de uitkering is dan niet vrijgesteld.
In jouw situatie moet je dus uitgaan van de 90% die nu wordt betaald, eventueel aangevuld met loon uit vroegere dienstbetrekking. Wettelijk mag één maandloon per dienstjubileum vrijgesteld worden betaald. Als volgens de arbeidsvoorwaarden een half maandloon wordt uitgekeerd is het wettelijk nog steeds toegestaan een heel maandloon vrijgesteld uit te keren. Het risico is dan dat andere werknemers hier later ook aanspraak op maken als dit ter ore komt.

Let op!

De vrijstelling geldt eenmalig na 25 jaar en eenmalig na 40 jaar. Het is niet toegestaan om eerst een half maandloon vrijgesteld uit te keren en op een later moment de andere helft voor hetzelfde dienstjubileum.

Verlofuren

Het is toegestaan om het onbenutte deel van de diensttijdvrijstelling te benutten door verlofuren onbelast uit te laten keren via de cafetariaregeling als deze daarin voorziet. De werknemer ontvangt dan (een deel van) het normaal gesproken belaste loon onbelast én je schept geen verwachtingen bij andere werknemers wat een hogere jubileumuitkering betreft.

Wet- en regelgeving
Externe links
Overige informatie
/prol/
Docnr: 237825