Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Supergeheim, vanwege AVG


Het is inmiddels de 29e, je salaris staat nog altijd niet op je rekening. En normaal is het er toch al de 24e van de maand! Even je loonstrook controleren dan maar…

Rekeningnummer

Ja, daar staat toch echt 'overgemaakt per bank'. Je belt je werkgever, het bankrekeningnummer staat er namelijk niet bij; misschien hebben ze je geld naar een verkeerde bankrekening overgemaakt. Nee hoor, stelt je werkgever, wij moeten dat geld overmaken naar een bankrekening die (mede) op jouw naam staat volgens de wet. Dus dat hebben we netjes gedaan! Het nummer van die bankrekening? Dat kunnen we helaas niet melden in verband met de AVG. Er staat nergens in de wet dat het verplicht is om het bankrekeningnummer op je loonstrook te zetten dus dat mag je niet weten! Maar... Het is toch mijn rekeningnummer?! Tja... Helaas... AVG!

 

BSN

In bovenstaande, kolderieke situatie kom je als werkgever uiteraard niet weg met deze redenering. En de werkgever zal waarschijnlijk ook direct, samen met zijn werknemer gaan uitzoeken wat er mis kan zijn gegaan. Maar toch, er is een ander belangrijk nummer dat de werkgever iedere maand gebruikt om bijvoorbeeld belasting te betalen namens zijn werknemer en zijn rechten op werknemersverzekeringen en pensioen door te geven, het BSN. En over het vermelden van het verwerkte BSN op de loonstrook van de werknemer woedt al jaren discussie.

Meer dan 10.000 fouten

De Belastingdienst vond (en vindt waarschijnlijk) dat het belangrijk is dat de werknemer kan controleren dat zijn werkgever zijn BSN correct verwerkt heeft. Dat gaat nogal eens mis, zo blijkt uit de meest recente rapportage van de Belastingdienst over ingediende loonaangiften (augustus 2024). Daarin staat dat in meer dan tienduizend gevallen een fout is gemaakt met het BSN van werknemers. Maar ja, nergens in de wet staat dat het verplicht is het BSN op de loonstrook te vermelden. Dit was in 2018 voor de Belastingdienst aanleiding het advies dit wel te doen uit het Handboek loonheffingen te schrappen. De Belastingdienst laat de beslissing om al dan niet het BSN te vermelden daarmee aan de werkgever.

'Privacy expert'

Het schrappen van dit advies vormde voor een enkele 'privacy expert' reden een artikel te publiceren, waarin staat dat het BSN niet op de loonstrook mag. Want AVG! Dit artikel werd breed overgenomen in diverse media.
Maar is de loonstrook niet een uitdraai voor de werknemer van over hem in de salarisadministratie verwerkte gegevens? En is het niet zo dat de werknemer geen WW-, WIA- en pensioenrechten opbouwt als het BSN niet klopt? En staat in dezelfde AVG niet dat de werkgever verplicht is een overzicht te verstrekken van alle in de administratie opgenomen en/of verwerkte persoonsgegevens van een werknemer als deze daarom vraagt? En is het voor een werknemer niet het eenvoudigst om als hij het BSN op zijn eigen loonstrook kan controleren?
Niets mee te maken aldus de 'privacy expert'. Het BSN is supergeheim, want AVG! Ook al is het BSN van de werknemer zelf!

Reintjan Weeber

Links in de kennisbank
Het loonstrookje
Loonstrook
Wet- en regelgeving
Externe links
Overige informatie
/prol/
Docnr: 238301