Onze maatschappij is ingericht op kalenderjaren en maanden. Zo gelden regels voor bijvoorbeeld belasting en pensioenopbouw voor een kalenderjaar en betalen we onze huur, hypotheek, ziektekosten- en andere verzekeringen, energievoorschotten en ongeveer alle abonnementen per maand. Dan is het handig als je loonbetaling daar een beetje op aansluit. Veel werknemers ontvangen een loon per maand wat meestal ergens rond de 25e van de maand op de bankrekening gestort wordt. Na alle afschrijvingen tussen de 25e van de lopende en de 2e van de volgende maand heb je zo de rest van je salaris vrij besteedbaar.
Bewaren
Zo werkt het niet voor vierwekenloon. Daar ontvangt de werknemer aan het einde van iedere vierweken zijn salaris. Het moment waarop je incasso’s worden afgeschreven verschuift zo steeds meer ten opzichte van wanneer het geld binnenkomt gedurende het kalenderjaar. In oktober bijvoorbeeld komt het salaris rond de 6e binnen, je moet dit bijna een maand bewaren om al je verplichtingen netjes te voldoen aan het einde van de maand.
Niet opdagen
Het idee van het vierwekenloon komt voornamelijk voor in sectoren waar fysiek werk verricht wordt. Vanuit historisch perspectief begrijpelijk dat na afloop van iedere vier gewerkte weken betaald werd. Het bleek dat als men maandelijks rond de 25e salarissen uitbetaalde, werknemers de rest van de maand niet meer kwamen opdagen. Ze hadden hun geld immers al binnen. Maar waar het vierwekenloon destijds misschien logisch was, past het niet meer in de huidige maatschappij. En ook voor de salarisadministratie levert het fenomeen vierwekenloon heel veel knelpunten op. Loonbelasting en pensioen moeten op basis van een kalenderjaar bepaald en berekend worden, terwijl je met de vierweken verloning dan jaarlijks 1 of meerdere dagen tekort komt. Week 1 van 2025 begint bij vierwekenloon op 30 december dit jaar! En wat doe je dan bijvoorbeeld met het jaarinkomen voor pensioen van een werknemer als deze op 30 december begint en het peildatuminkomen per 1 januari of per indienstdatum bepaald moet worden? Twee keer vlak achter elkaar het jaarinkomen bepalen? Of uitgaan van het genietingsmoment en gewoon in januari bepalen?
Kopzorgen
Veel pensioenfondsen zijn zich nu aan het voorbereiden op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. In de overleggen hierover met software-ontwikkelaars gaat ongeveer 80% van de tijd naar het oplossen en wegnemen van knelpunten rond de vierwekenverloning. Misschien een goed idee om met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel ook meteen te stoppen met de vierwekenlonen en over te gaan op maandloon? Dat scheelt zowel de werknemer als de salarisadministrateur (en zijn softwareleverancier) een hoop kopzorgen!
Reintjan Weeber