Volledig en duurzaam arbeidsongeschikten zijn niet verplicht zich beschikbaar te stellen voor arbeid of om te trachten arbeid te verwerven. UWV zet voor deze groep geen re-integratietrajecten in. Toch is het mogelijk dat iemand met een IVA-uitkering er in slaagt om op eigen kracht werk te vinden, bijvoorbeeld in een zeldzaam voorkomende baan. In dat geval kan de volledig en duurzaam arbeidsongeschikte wel aanspraak maken op arbeidsplaatsvoorzieningen. Is er sprake van een dienstbetrekking, dan kan de werkgever van de volledig en duurzaam arbeidsongeschikte aanspraak maken op de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel.
Als een IVA-gerechtigde op enig moment meer dan 20% van zijn oorspronkelijke loon verdient, voldoet hij feitelijk niet meer aan de definitie van volledige arbeidsongeschiktheid, maar is hij gedeeltelijk (of zelfs geheel) arbeidsgeschikt. De IVA-uitkering wordt in zo'n geval gedurende maximaal één jaar gekort met 70% van het inkomen per maand (artikel 52 WIA).
Na die periode van één jaar wordt de betrokkene, als hij nog steeds inkomsten uit arbeid ontvangt die de 20% loonverschil te boven gaan, opnieuw beoordeeld. In beginsel zal dan het recht op IVA-uitkering eindigen en zal de betrokkene als gedeeltelijk arbeidsgeschikt in de zin van de WGA worden aangemerkt. Dit geldt overigens niet voor IVA-gerechtigden die WSW-arbeid verrichten; bij hen kan de anticumulatie met inkomsten uit arbeid voortduren.
Vanaf april 2023 is er een tijdelijke regeling voor mensen met een IVA-uitkering en Wajong met duurzaam geen arbeidsvermogen (DGA). Zij kunnen hulp van UWV krijgen bij hun re-integratie. Met de inwerkingtreding van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) kan UWV:
- het volledige ondersteuningsaanbod inzetten, bijvoorbeeld een traject zoals Werkfit, Naar Werk, IPS of scholing.
- de re-integratie-instrumenten loondispensatie en proefplaatsing toekennen
- financieel advies beschikbaar stellen. Dit houdt in inzicht bieden in wat inkomsten uit arbeid voor effect (kunnen) hebben op het totale inkomen.
Gedurende de looptijd van de AMvB gelden voor de deelnemers geen re-integratieverplichtingen. Daarnaast vinden er geen herbeoordelingen plaats op basis van verdiensten tot oktober 2027.De tijdelijke mogelijkheid tot re-integratie ondersteuning loopt van 22 april 2023 tot 1 april 2028.
Als iemand hiervan gebruik wil maken kan hij bellen naar het UWV telefoon werknemers, telefoonnummer 088 - 898 92 94 of de chatfunctie via ‘Mijn UWV’ gebruiken. Een arbeidsdeskundige neemt dan binnen 5 werkdagen contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Na afloop van de periode van vijf jaar moet UWV werknemers die langer dan twaalf kalendermaanden per kalendermaand een inkomen verwerven van meer dan 20% van diens maatmaninkomen, weer gaan oproepen voor een beoordeling. UWV hoeft alleen de werknemers op te roepen voor een onderzoek die op of na het moment van beëindiging van deze regeling (1 oktober 2027) gedurende een aaneengesloten periode van twaalf kalendermaanden of meer per kalendermaand (WIA) of per dag (Wajong) een inkomen hebben van meer dan 20% van hun maatmaninkomen. UWV hoeft dus niet alle gevallen die ergens in de periode van vijf jaar inkomsten hebben gehad en dat inkomen op 1 oktober 2027 niet meer hebben, op te roepen voor een onderzoek.
Re-integratieondersteuning op eigen verzoek is mogelijk voor mensen met een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) of een Wajong-uitkering met DGA (Duurzaam Geen Arbeidsvermogen).